Natura of restitutie

Natura of restitutie

Essentieel bij de keuze van de zorgverzekering is het type verzekering: de natura- of de restitutieverzekering. Het belangrijkste verschil tussen deze twee verzekeringsvormen is de betaalwijze van de nota’s en wel of geen keuzevrijheid voor een zorgaanbieder.

De naturaverzekering

De naturaverzekering is vergelijkbaar met het vroegere ziekenfonds. Je zorgverzekeraar betaalt de rekeningen rechtstreeks aan de zorgaanbieder, bijvoorbeeld een ziekenhuis. Voor zorg kan je gaan naar de zorgaanbieders waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Het is natuurlijk mogelijk om naar een andere zorgaanbieder te gaan, maar in dat geval zullen mogelijk niet alle kosten aan je worden vergoed.

De restitutieverzekering

Je kunt de restitutieverzekering vergelijken met de meeste particuliere zorgverzekeringen. Hierbij is het mogelijk zelf een zorgaanbieder te kiezen. De nota van de zorgaanbieder zal eerst door jezelf moeten worden betaald, alvorens je de kosten op basis van originele nota’s geheel of gedeeltelijk vergoed krijgt (restitutie). Het is mogelijk dat een zorgverzekeraar en een zorgaanbieder de afspraak maken dat de verzekeraar de nota direct betaald.

De combinatieverzekering

Zoals de naam al aangeeft, is dit een combinatie van de hierboven omschreven polisvormen. Met sommige zorgaanbieders zal de zorgverzekeraar contractuele afspraken hebben gemaakt en met sommige niet. De wijze van declaratieafhandeling is dus afhankelijk van het feit of er een afspraak is gemaakt met een zorgaanbieder.

Premieverschil

Bij veel verzekeraars is de premie van de naturaverzekering lager dan premie van de restitutiepolis. Dit komt omdat een verzekeraar, in geval van een naturapolis, contractuele afspraken heeft gemaakt met zorgaanbieders. Dit is niet het geval bij een restitutiepolis, waardoor de verzekeraar minder invloed heeft op de prijs van de zorg en dus op de te declareren kosten. Dit verschil bedraagt in de meeste gevallen enkele euro's per maand.